هدف از این تحقیق بررسی هوش هیجانی و مدل های آن با فرمت docx در قالب 31 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 

 

فهرست مطالب

هوش

2-2- هیجان

2-3- تاریخچه هوش هیجانی

2-4-تعاریف هوش هیجانی

2-4-1-هوش هیجانی و هوش عمومی

2-4-2- مدلهای هوش هیجانی

2-4-3- چارچوب چهار وجهی استنتاجی هوش هیجانی

2-4-4- هوش هیجانی و شغل (محیط کاری)

2-4-5- ضرورت توجه به رشد هوش هیجانی کارکنان

2-4-6- هوش هیجانی و رهبری گروه

2-4-7- اکتساب و بهبود هوش هیجانی

منابع

 

 

 

هوش یکی از جذابترین و جالب توجه­ترین فرآیندهای روانی است که جلوه­های آن در موجودات مختلف به میزان متفاوت مشاهده می­شود. کلمه هوش تحت عنوان عقل و خرد از دیرباز در مباحث فلسفی و ادیان مختلف به کار رفته است اما مطالعه آن به شکل علمی از اوایل قرن بیستم آغاز شده است. وقتی روانشناسان شروع به نوشتن و تفکر در مورد هوش کردند ابتدا بیشتر روی جنبه­های شناختی آن مانند حافظه و حل مسئله متمرکز شده بودند. (استرنبرگ و همکاران، 2002، ص 311)

 

 

 

یکی از قدیمی­ترین تعاریف توسط بینه و سیمون (1916) به صورت زیر مطرح شده است : «قضاوت و به عبارت دیگر عقل سلیم، شعور عملی، ابتکار، استعداد انطباق خود با موقعیت­های مختلف، به خوبی درک کردن، به خوبی استدلال کردن. اینها فعالیتهای اساسی هوش به شمار می­روند (نقل از مارنات، ترجمه پاشا شریفی و نیکخو، 1379). یکی دیگر از تعاریفی که بیشتر مورد استفاده قرار گرفته تعریف مطرح شده توسط وکسلر (1958) می­باشد. او هوش را یک مفهوم کلی تلقی می­کرد که شامل توانائی­های فرد برای اقدام هدفمندانه، تفکر منطقی و برخورد مؤثر با محیط است. او تاکید داشت که هوش کلی را نمی­توان با توانایی هوشمندانه معادل دانست، بلکه باید آن را به عنوان جلوه­های آشکار هوش تلقی نمود. لذا از نظر وکسلر هوش می­تواند اجتماعی، عملی یا انتزاعی باشد اما نمی­توان آن را مستقل از جنبه­های غیر ذهنی مانند ابتکار، سایق، علایق یا نیاز به پیشرفت اندازه­گیری کرد. (مارنات، 1379).